Uppteckning nummer NM-SHA0463

Meddelare: Lina Nordkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö

Falu gruva skall ha blivit upptäckt på det sättet, att en gammal gumma där vaktade sina getter. Hon satt på en stubbe och hade alla kräken omkring sig. Kom det så två stora, svarta bockar, som hon aldrig förr sett. De började stångas med varandra, och de levde så, att torvstyckena yrde rundt om dem. Fick så gumman se, att det glänste på ett ställe, där de sparkat bort mossan från berget. Då hon såg närmare efter, var det koppar. - Än idag kallas Faluborna "bockar" till minne av det där, och stubben, som gumman satt på, har varit kringbyggt med ett litet hus, så att den skulle bevaras till en påminnelse. Kanske finnes den kvar än också.

Hammarstedtska arkivet: Sägner I. Gruvsägner.